Havadan İlaçlamaya Tepki…

 Havadan İlaçlamaya Tepki…

Edremit`te, Zeytin Sineği'ne Karşı Havadan İlaçla Mücadele”nin sona erdirilmesi istendi.

Edremit Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği,  GÜMÇED Edremit Körfezi Şubesi, Ayvalık Tabiat Platformu ve Çanakkale Çevre Platformunun ortak düzenledikleri basın bildirisi ile “Zeytin Sineği’ne Karşı Havadan İlaçla Mücadele”nin sona erdirilmesi istendi.

“Sağlıklı yaşamak, sağlıklı beslenmek istiyoruz” diyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Dernek Başkanı: Süheyla Doğan Ünal, “Uçakla konvansiyonel ilaçlama daha fazla zarar vermeden acilen durdurulmalıdır” dedi.

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Güney Marmara Doğal

ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfez Şubesi, Ayvalık Tabiat Platformu ve Çanakkale Çevre Platformunun ortak düzenledikleri basın bildirisi ile Edremit Körfezdeki Zeytin Zararlıları ile Mücadele Birliği’nin kapanmış olması nedeniyle, “Marmara - Erdek Zeytin Zararlıları ile Mücadele Birliği” üzerinden ilaçlamanın yapıldığı açıklanıp, “Zeytin Sineği’ne Karşı Havadan İlaçla Mücadele”nin sona erdirilmesi istendi.

“2012 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bakan talimatıyla yasaklanan “Zeytin Sineği’ne Karşı Havadan İlaçla Mücadele” ne hikmetse yeniden başladı” deilen basın bildirisinde “Zeytin Sineği’ne Karşı Havadan İlaçla Mücadele” için uçuşlar önce Ayvalık’ın Cunda Adası üzerinde başladı. Ardından da Edremit Körfezine geldi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un Ayvalık Sarmısaklı’da törenle başlattığı uçuşlar hiç hayra alamet değil. Uçuşların Kasım ayına kadar süreceği söyleniyor” denildi.

POPÜLİST YAKLAŞIMLARA SON

“Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal’ın yerel seçimler öncesinde “uçakla ilaçlamayı yeniden başlatacakları” sözlerini verdiklerini biliyoruz. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur göreve gelir gelmez, zeytin sineği ile mücadele kararı alıyor, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden ödenek çıkartıyor, ilaçlar alınıyor, uçaklar kiralanıyor. Körfezdeki Zeytin Zararlıları ile Mücadele Birliği’nin kapanmış olması nedeniyle, Marmara - Erdek Zeytin Zararlıları ile Mücadele Birliği üzerinden işlemler yapılıyor” açıklaması yapıldı.

ÖNCE ENTEGRE MÜCADELE

Bakanlığın 2011’de yayınladığı “Zeytin Entegre Mücadele Teknik Talimatı”nda “Günümüzde insan sağlığının, çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması ön plana çıkmıştır.  Bu nedenle zirai mücadelenin agro-ekosistem ve sürdürülebilir tarımsal üretimin dikkate alınarak yapılması gerekmektedir. Bu da ancak kültürel önlemler başta olmak üzere, kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlerin öncelikli olması ve gerekirse birlikte ve uyum içerisinde kullanılması suretiyle yapılabilir. Entegre mücadele, insan sağlığı, çevre ve doğal dengeyi dikkate alan sürdürülebilir bir mücadele sistemidir” denilmektedir. Bakanlık kendi talimatını göz ardı edip, kendi uzmanlarıyla, çiftçiye gerekli eğitimleri ve mali desteği vererek uygulamak yerine, neden politikacıların popülist yaklaşımlarına boyun eğerek yeniden kimyasal mücadeleye geri dönmüştür? Üstelik de organik olmayan ilaçlarla… Tarlasına ilaç atmak istemeyen, iyi yarım ya da organik tarım yapan çiftçilerin hakları ne olacaktır? Zarara uğrayan arıcıların, hastaların, yaşlıların, çocukların, börtü böceğin, doğanın, su kaynaklarının haklarını kim tazmin edecektir?

UÇAKLA İLAÇLAMAYA SON VERİLMELİDİR

“Sağlıklı yaşamak, sağlıklı beslenmek istiyoruz” diyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Dernek Başkanı Süheyla Doğan Ünal, “Zeytin üreticisi yıllardır konvansiyonel tarıma ve monokültüre teşvik edilmiştir ve ürün kalitesi bu nedenle düşmüş ve maliyetler de artmıştır. Sektör örgütleri üreticinin hakkını yeterince korumamaktadır. Kimyasal mücadeleden önce kültürel ve biyolojik mücadele teşvik edilmeli, üreticiyi yeniden tarımla buluşturmak için projeler hazırlanmalı, organik mücadele için destekler verilmelidir. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen uçakla konvansiyonel ilaçlama daha fazla zarar vermeden acilen durdurulmalıdır” dedi. ENVER DOLGUN 



Birten Cingözoğlu
26.09.2014 08:34:56
Bakınız havadan ilaçlama hem zamansız yapılmakta hem amatörce bir bakıyorsunuz sabah insanlar temiz havadan nefes almak almak için dişarı öğrenciler okul yolunda çıkmış bir uçak sizi ilaçlıyor habersiz keyfi bir işlem . Birde şöyle bir gidiyor ve dönüyor evler dahil zaten o ilaçlar rüzgarında etkisiyle dağılıyor çoluk çocuk zehiri yutuyorsunuz .Lütfen AB şartlarına uygun işlevler yapılsın (dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım) yine Lütfen yapılan işlemler iyi takibe alınsın !!!

  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı